sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Saaristolaisleipä


Päivä meni näitä leipiä tehdessä, mutta oli sen arvoista :) Kohottamisen aikana ehti hyvin käydä lenkillä, sai samalla nauttia ihanan keväisestä auringonpaisteesta! Ohjeesta tulee 2 leipää, itselläni tosin ei meinannut tupperin silikonivuoat piisata kun niin hyvin paisuvat uunissa. Taikina kannattaakin jakaa kolmeen vuokaan.
   Leipä säilyy hyvin. Sen maku on parhaimmillaan vasta pari päivää leipomisen jälkeen                                                            
                                                               ***
                                    1l piimää
                                    50g hiivaa
                                   3dl siirappia
                                3dl vehnäleseitä
                                   3dl maltaita
                                3dl ruisjauhoja
                                   1tl suolaa
                       n.1l karkeita vehnäjauhoja
-    Liota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää muut aineet hyvin sekoittaen esimerkiksi puuhaarukalla. Taikinaa ei vaivata, ja se jää melko löysäksi. Jaa taikina voideltuihin pitkänmallisiin leipävuokiin.
Anna leipien kohota noin 2 tuntia.
Paista leipiä 2 1/2-3 tuntia ensin 170 asteessa ja sitten, kun leivät ovat kohonneet ja pinta alkaa tummua, alenna lämpötila 160 asteeseen kunnes ovat kypsiä. Peitä leivät samalla kevyesti foliolla.
- Voitele pinnat paiston aikana muutaman kerran siirappi-vesiseoksella: 0,5dl vettä ja 0,5dl siirappia.

2 kommenttia:

  1. Tämä resepti pitää jättää muistiin. Tykkään saaristolaisleivästä. Hauskasti ovat sinun leivät kohonneet!

    VastaaPoista
  2. Tosiaan kohosivat niin, että ajattelin mahtuvatko uunista edes ulos! :D

    VastaaPoista