maanantai 17. joulukuuta 2012

Nopea perunalaatikko


Jos ei jaksa tehdä perunalaatikkoa perinteiseen tapaan, tämä on  hyvä ja nopea ohje sen valmistukseen.
              Alkuperäinen ohje on vuoden-99 Yhteishyvä lehdestä.
                                          ***
                                   1kg perunoita
                               -vettä ja suolaa keittämiseen
                             
                             3/4 -1l kulutusmaitoa
                                1dl sokeria
                             1/2dl vehnnäjauhoja
                               voita vuoan voiteluun
-Kuori ja lohko jauhoiset perunat kattilaan, lisää vettä niin, ne peittyvät ja 1tl suolaa. Kypsennä pehmeiksi.
Kaada keitinvesi kulhoon, sitä voi käyttää laatikoiden massassa jos tuntuu että on liian paksua. Survo perunat.
- Lisää jauhot ja sokeri ja vähitellen vatkaten niin paljon maitoa, että saat sakean vellin kaltaisen sileän seoksen.
- Kaada seos voideltuun vuokaan ja ripottele pinnalle muutama voinokare. Kypsennä 150 asteessa tunnin ajan. Tarjoa heti.

8 kommenttia:

 1. Oihan perunalaatikko!
  Miks' ei ole jo Joulu !

  VastaaPoista
 2. Nyt täytää sanoa että en edes muista miltä perunalaatikko maistuu, niin pitkä aika on siitä kun viimeksi olen maistanut. Resepti vaikuttaa sen verran helpolta että pitäsiköhän kokeilla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppo imelletty perunalaatikko - kun massa on riittävän iso ja alkulämpötila riittävän korkea, niin hyvin eristetty sose imeltyy tarvittaessa keittiön pöydällä.
   Huom! Jauhot palaa yli 77 asteen lämpötilassa.

   Ainekset:
   3kg helposti soseutuvia perunoita
   Niukasti vettä kypsentämiseen
   4 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja
   100-150 g voita
   n. 1 litra maitoa. Maidon määrä vaihtelee runsaasti
   n. 2 teelusikallista suolaa
   Jos haluat maustaa, niin mausta hillitysti

   Näin valmistuu:
   1. Pese ja kuori perunat raakoina. Halkaise isot perunat. Isoissa perunoissa on joskus "musta sydän".
   2. Keitä perunat täysin kypsiksi suolattomassa erittäin niukassa vesimäärässä. Valvo veden määrää keittämisen aikana. Älä päästä kuivumaan.
   3. Soseuta perunat kuumina suoraan niukkaan ja kuumaan keittoveteen niin että saat sakeahkon puuromaisen soseen. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Yleensä niukka keittovesi riittää.
   4.Jäähdytä sose välillä sekoittaen ja suurta huolellisuutta noudattaen 72-75 asteiseksi.
   5. Lisää jauhot vähitellen sekoittaen 72-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Laita kansi kattilaan.
   6. Eristä kattila hyvin useilla keittiöliinakerroksilla. Kun soseen massa on riittävän iso ja jauhojen lisäyslämpötila riittävän korkea, niin soseen lämpö riittää hyvin soseen imeltämiseen. Hyvin eristetty sose imeltyy tarvittaessa keittiön pöydälläkin.
   7. Anna soseen imeltyä hyvin eristetyssä kattilassa noin 3 tuntia. Sekoita 2-3 kertaa. Maistamalla voit todeta imeltymisen edistymisen.
   8. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi ohuina siivuina sulamaan. Lisää maitoa vähitellen niin että saat notkean puuromaisen soseen - maidon nmäärä vaihtelee runsaasti eri perunalajikkeilla. Myös jauhot vaikuttaa sakeuteen. Lisää suola. Jos haluat, niin tässä vaiheessa voit maustaa haluamillasi mausteilla. Monien mielestä maustamatta paras ja suola riittää.
   9. Laita sose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita ja jos haluat, niin pinnalle voit sirotella kevyesti korppujauhoa.
   10. Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
   Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

   Kun paistat täysiä vuokia saat mehevän imelletyn perunalaatikon ja mitää erityistä korppuuntumisvaaraa ei ole. Vajaissa vuokissa korppuuntuminen tapahtuu aika helposti.

   Poista
 3. Teit hienon Royal -kääriksen slysivuille! En löytänyt postausta, joten kysyn näin, että millä teit tai mitä on se 'jäkälän' näköinen vattujen joukossa siinä päällä? Kookosta vai mitä?

  VastaaPoista
 4. Kiitos anonyymi lukija! Se valkoinen siinä päällä on tomusokeria.En ole ehtinyt laittamaan postausta vielä....yritän ehtiä joulunpyhinä :)

  VastaaPoista
 5. "Nopea perunalaatikko" on erittäin helppo ja nopea arkiruoka - kuin perunamuusi. Perunamuusin ystäville erinomaisen hyvä vaihtelun tuoja. Kannattaa valmistaa kahta ruokailua varten - säilyy jääkaapissa hyvin parikin päivää. Siirapilla makeuttaminen antaa mielestäni paremman lopputuloksen ja myös fariinisokeri on hyvä makeuttaja. Taloussokeria en käytä kuin ainoastaan "pakkotilanteessa". 2 tuntia on hyvä paistoaika, mutta tuntikin tuottaa hyvän tuloksen.

  Kun perunat kuorii ja paloittelee lohkoiksi ennen keittämistä, niin lohkot keitetään vähässä vedessä ja keittotappioiden välttämiseksi soseutetaan keittoveteen.

  VastaaPoista
 6. Makeutettu perunalaatikko yli jääneestä perunamuusista on eriomainen "tähderuoka". Se on erittäin helppo valmistaa.

  Aito siirapilla makeutettu perunalaatikko tähdemuusista:

  Ohenna kattilassa tähteeksi jäänyt muusi maidolla notkeaksi puuromaiseksi soseeksi. Lisää siirappia ½ desilitraa 1 litraan ohennettua sosetta, tai maun mukaan. Tarkista maistamalla että riittääkö muusin suola ja lisää hiukan tarvittaessa. Tässä vaiheessa voit maustaa, mutta mausta varoen.
  Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita. Jos haluat, niin pinnalle voit ripotella korppujauhoa.
  Paista aidosti siirapilla makeutettua tähteeksi jääneestä perunamuusista valmistettua perunalaatikkoa aluksi noin 210 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
  Paista aidosti siirapilla makeutettua tähteeksi jääneestä perunamuusista valmistettua perunalaatikkoa noin 2-3 tuntia.

  VastaaPoista
 7. Aito siirapilla aidosti makeutettu perunalaatikko.

  Aidosti siirapilla makeutettua perunalaatikkoa ei imelletä. Makeus saadaan aidosti siirapilla makeuttamalla.

  Ainekset:
  2 kg perunoita
  niukasti vettä keittämiseen. Vesi jää soseeseen.
  0,6-1 l kulutusmaitoa. Maidon määrä vaihtelee runsaasti
  1-2 dl tummaa siirappia
  2 dl vehnnäjauhoja tai jotain muuta jauhoa. Voi jättää poiskin.
  voita noin 100 g
  2 teelusikallista suolaa

  Valmistusohje:
  - Pese, kuori ja lohko jauhoiset perunat kattilaan, lisää vettä niukasti, niin että vesi voi jäädä soseeseen. Kypsennä perunalohkot täysin kypsiksi.
  - Survo perunalohkot soseeksi suoraan keitinveteen. Vesi jää soseeseen. Näin vältetään suurimmat kuorimis- ja keittotappiot.
  - Lisää voi siivuina sulamaan soseeseen. Lisää tumma siirappi. Tumma siirappi antaa sopivasti väriä ja makua. Lisää haluamasi jauhot - jauhot voi jättää myös pois. Lisää maitoa niin että saat sakeahkon vellimäisen soseen. Lisää suola.
  - Laita sose voideltuun uunivuokaan ja lisää pinnalle muutama voinokare. Jos haluat, niin pinnalle voit sirotella korppujauhoa. Kypsennä 180 asteessa niin että pinta saa väriä. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
  Kypsennä aitoa siirapilla aidosti makeutettua perunalaatikkoa noin 2 tuntia.

  VastaaPoista