keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Sämpylät


Joskus on niin kiire etten ehdi sämpylöitä sen paremmin pyörittelemään muotoonsa. Silloin vaivaan taikinan pötköksi, siitä leikkaan 2-3cm viipaleiksi jotka käännän leveämpi puoli ylöspäin. Uunissa ne sitten muotoutuvat pulleiksi, vähän pitkämäisiksi. Siirrän ne pellille liinan alle nousemaan kaikessa rauhassa ja paistelen sitä mukaan kun ehdin. Yleensä jätän -varsinkin jos teen taikinan pe iltana, sämpylät liinan alle kylmään yön yli ja paistan vasta aamulla. Mikä sen ihanampaa kuin saada viikonloppu aamuina uunituoretta sämpylää :) 
***
1l maitoa
1 pala hiivaa
2-3tl suolaa
1rkl siirappia
100g margariinia
n.10dl vehnäjauhoja
-Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää suola ja siirappi. Alusta taikinaan jauhot, lisää lopuksi sulatettu rasva. Anna taikinan kohota hetki. Paista 225 asteessa 10-15min. 
***
Vaihtelua sämpylöihin saa esim. lisäämällä taikinaan vähän porkkanaraastetta tai korvaamalla osan jauhoista grahamjauhoilla / kaurahiutaleilla. Juustosämpylät saa kun pinnalle ripottelee juustoraastetta. Muista myös, että mitä löysempi taikina, sitä kuohkeammat sämpylät :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti