perjantai 30. elokuuta 2013

Raparperikakku


Pienellä vaivalla syntyvä mehevä kakku. Kakusta tulee korkea, joten se kannattaa paistaa joko irtopohjavuoassa, tai korkeareunaisessa piirakkavuoassa. Tarjoa vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera :) Alkuperäinen ohje on hellapoliisilta.

                                                                  ***
                                                             1 rkl öljyä
                                            3 isoa raparperin vartta viipaleina
                                                    1 dl fariinisokeria
                                                          1 tl kanelia
                                                          1/2 dl vettä

                                                             Taikina:
                                                          4 dl piimää
                                                         3 dl sokeria
                                                           2 munaa
                                                      6 dl vehnäjauhoja
                                                           1 dl öljyä
                                          1 1/2 tl soodaa tai leivinjauhetta
                                                      1 tl vaniljasokeria
                                                              
-Aloita raparperiseoksesta. Kuumenna öljy pannulla ja lisää raparperiviipaleet, fariinisokeri, kaneli ja vesi.
Anna kiehua miedolla lämmöllä välillä sekoitellen, kunnes seos pehmenee.

-Sekoita taikinan ainekset sekaisin puuhaarukalla tai vispilällä ja kaada voideltuun ja jauhotettuun piiras- tai kakkuvuokaan. Lusikoi päälle raparperiseos.
Paista 200 asteessa noin puoli tuntia, tai kunnes kakku on kohonnut ja on kauniin värinen.
Ripottele jäähtyneen kakun pinnalle halutessasi tomusokeria.


maanantai 26. elokuuta 2013

Lohipiirakka muna-riisitäytteellä


                         Tämän ruokaisan piirakan ohjeen olen löytänyt  kinuskikissalta.
                                     Maistui niin vieraille, kuin talon omalle väellekin :)
                                                                   ***
                                           1 pkt (500 g) voitaikinaa (esim. esikaulittu)
                                       225-250 g lämmin- tai kylmäsavulohta (perattuna)
                                                         1 keitetty kananmuna
                                                         1 ¼  dl keitettyä riisiä
                                                             ¼ dl ruohosipulia
                                                                  ½ dl tilliä
                                                             1 prk kermaviiliä
                                                                 valkopippuria
                                                        ( 1 kananmuna voiteluun )

- Ota voitaikina pakkasesta sulamaan huoneenlämpöön. Lämminsavulohta käyttäessäsi poista nahka ja ruodot. Leikkaa kala pieniksi paloiksi.
Keitä kananmuna kovaksi. Leikkaa pieniksi paloiksi. Keitä riisi. Silppua ruohosipuli ja tilli. Yhdistä kaikki aineet kulhossa. Rouhi joukkoon lopuksi hieman valkopippuria.
-Kauli voitaikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi. Levitä toiselle puolelle täyte ja nosta toinen puoli taikinasta kanneksi. Nipistä reunat yhteen. Voitele munalla. Pistele piirakkaan reikiä haarukalla.
-Mahdollisia koristeita varten voit kaulita torttutaikinalevyä ohuemmaksi ja ottaa siitä muotillakuvioita. Asettele koristeet kevyesti painaen voidellun piirakan päälle ja voitele nekin vielä munalla. Koristelun voi täydentää vaikkapa viher- tai roseepippureilla. 
-Paista 200 asteessa 25-30 minuuttia. Suojaa foliolla pinnan saatua hieman väriä.

keskiviikko 21. elokuuta 2013

Haaste



Tässä minun ihanat koirapojat, Rocky ja Rasmus

 Osakainen ilahdutti minua aikas haastavalla haasteella! :) Tätä pitää kyllä oikein ajan kanssa pohtia ja miettiä mitä vastailen sekä mitä kysyn omilta haastettavilta. Tässä haasteen säännöt:

                                                               Säännöt:
                                    1. Jokaisen haastetun pitää kertoa 11 asiaa itsestään.
                                    2. Pitää vastata haastajan antamiin 11 kysymykseen.
                              3. Haastetun pitää keksiä 11 kysymystä uusille haastettaville.
                      4. Heidän pitää valita haastettavaksi 11 blogia, joilla on alle 200 lukijaa.
                                        5. Sinun pitää kertoa, ketkä olet haastanut."


                                             Haastekysymykset:
 1. Jos saisit valita, minkä taidon tai lahjakkuuden haluaisit itselllesi?
                                                       2. Mikä on lempivärisi? 
                                            3. Vuoret vai meri? - vai jotain ihan muuta?
                                                        4. Mikä on vahvuutesi?
                                   5. Olisitko mieluummin Päivänsäde vai Menninkäinen?
                                                          6. Oletko onnellinen?
                                                         7. Lammas vai vuohi?
                            8. Onko se lasi puoliksi täysi vai tyhjä? Vai eikö lasia ole ollenkaan?
                      9. Jos tekisit aarrekartan, millainen siitä tulisi? Vai etkö missään nimessä tekisi?
                                           10. Millaista musiikkia mieluiten kuuntelet?
                                         11. Millaisen käsityön minä aloittaisin seuraavaksi?

tiistai 20. elokuuta 2013

Kaali-jauhelihapannu


Viime aikoina on tullut katseltua paljon kevyitä ruoka ja leivonnaisohjeita. Liekö syy "kesäkilot" vaiko se, että pääsee käyttämään kesällä kasvattamaansa satoa ;) Joka tapauksessa tämä resepti on K-ruoka pirkasta ja hyvä sellainen! Ruokaisamman tästä saa jos paistaa kylkeen kananmunat, mutta menee hyvin ilman niitäkin.

                                                                   ***                        
                                                           400g jauhelihaa
                                                             n.400g kaalia
                                                           1 kesäkurpitsa
                                                            2 porkkanaa
                                                               1 sipuli
                                                            2rkl sinappia
                                                            2tl oreganoa
                                                            1tl timjamia
                                                             1tl suolaa
                                                       3/4tl mustapippuria
                                                          ( 1-2dl vettä )
                                                         4 kananmunaa
                                                                öljyä
- Leikkaa kaali hyvin ohuiksi suikaleiksi esim.juustohöylällä. Kuutioi kesäkurpitsa. Raasta karkealla terällä porkkanat. Hienonna sipuli.
- Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää pannulle kaali, porkkanat ja sipuli. Paista muutama minuutti ja lisää sekaan kesäkurpitsat.
- Mausta seos ja paista kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää tarvittaessa vettä.
- Paista kananmunat häränsilmiksi ja nosta ne pannun päälle. Tarjoa halutessasi lisäksi valkosipulimajoneesia ja valkosipulikurkkuja.

perjantai 16. elokuuta 2013

Kevyt mustikka-jogurttikakku


Viikonlopuksi piti saada jotain hyvää ja kevyttä kahvin kanssa tarjottavaksi. Mikäs tähän vuodenaikaan olisikaan parempaa kuin mustikkakakku. :D
                                                                   Pohja:
                                                                 2 munaa
                                                               2dl sokeria
                                               0.5dl gluteenitonta jauhoseosta
                                                        0,5dl perunajauhoa
                                                          1tl leivinjauhetta
                                                                Täyte:
                                             1prk maustamatonta tuorejuustoa
                                                  3dl marjaista kevytjogurttia
                                                              2dl marjoja
                                                             0,5dl sokeria
                                                         1rkl vaniljasokeria
                                                          6kpl liivatelehtiä
                                                  2dl vaahtoutuvaa kermaa
                                                             Päälle:
                                                          5dl mustikoita
                                                  2dl laimeaa marjamehua
                                                     1dl hyytelösokeria

-Leikkaa irtopohjavuoan pohjan kokoinen leivinpaperi, laita se vuoan pohjalle. Vatkaa munat ja sokeri. Siivilöi jauhoseos varovasti vaahtoon. Kaada vuoan pohjalle, paista 200 asteessa n.10 min. Jätä pohja jäähtymään vuokaan siksi aikaa kun teet täytteen.

-Sekoita huoneenlämpöisen tuorejuuston sekaan jogurtti, soseutetut marjat ja sokerit. Liota liivatteita kylmässä vedessä n.5min, purista niistä vesi pois. Kiehuta kattilassa vesitilkka ja lisää liivatteet joukkoon ja sekoita. Jäähdytä muutama minuutti. Kaada haalea liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Vatkaa kerma ja lisää se nostellen joukkoon. Kaada täyte kakkupohjan päälle, anna hyytyä ainakin 4h, mielellään yön yli.

- Laita mustikat hyytyneen kakun pinnalle, valmista hyytelösokerikuorrutus. Kiehauta mehu kattilassa ja lisää hyytelösokeri koko ajan sekoittaen, kun liemi kiehahtaa uudelleen nosta liedeltä ja anna jäähtyä pari minuuttia. Lusikoi marjojen päälle. Säilytä kakku kylmässä.


torstai 15. elokuuta 2013

Kurpitsahillo kääretorttu

Menen tänään marttailtaan ja on minun vuoro viedä kahvitarjottavat. SLY24-kierroksen parini kehoitti minua kokeilemaan antamaansa kurpitsahillon ohjetta kääretortun täytteeksi, ja minähän tein työtä käskettyä :) Ja se kannatti, nimittäin maku oli  kyllä erinomainen. En usko, että tuon palaakaan torttua takaisin kotiin! :)
                                                           

keskiviikko 14. elokuuta 2013

Kurpitsahillo


Sain Sly24-kierroksen pariltani myös tämän kurpitsahillon ohjeen, joten säilöntä linjalla ollaan edelleen :) Parini ehdotti kokeilemaan hilloa paahtoleivän päällä ja se olikin todella hyvän makuista. En ole kurpitsahilloa ennen tehnytkään ja tätä tulen varmasti tekemään jatkossakin. Loppuviikosta kokeilenkin hilloa johonkin parini ehdottamaan leivonnaiseen -siitä teillekin postausta sitten myöhemmin ;)
                                                                     ***
                                                         1kg kesäkurpitsaa
                                                                1/2dl vettä
                                                        1,5dl sitruunanmehua
                                                        1/2rkl kardemummaa
                                                              1 vaniljatanko
                                                            500g hillosokeria
                                                    1rkl sitruunankuoriraastetta

- Leikkaa kurpitsat paloiksi ja lisää kattilaan veden, sitruunanmehun, kardemumman ja halkaistun vaniljatangon kanssa. Keitä seosta n.20min, kunnes kurpitsapalat ovat täysin pehmeitä. Poista vaniljatanko ja soseuta seos. Lisää soseeseen hillosokeri ja sitruunankuoriraaste koko ajan sekoittaen. Keitä hiljalleen n.10min.  Purkita hillo puhtaisiin kuumennettuihin lasipurkkeihin.


lauantai 10. elokuuta 2013

Porkkanahillo


SLY24 kierroksen elokuun teemana on elonkorjuu. Sain pariltani tämän -minulle uutuuden, porkkanahillon ohjeen. Koska sitä oli tänne jakoon toivottu, päätin tehdä sitä hetimiten, että saa muutkin tätä ihanuutta kokeilla vielä sadonkorjuu aikaan! :) Puolitin ohjeen ja siitä tuli yksi n.3dl  purkillinen hilloa.
                                                                  ***
                                      n. 500g porkkanaraastetta ( käytä karkeaa terää )
                                       5dl vastapuristettua sitruunamehua -n.1kg sitruunoita
                                                       ( ei pullotavaraa siis! )
                                                               3dl vettä
                                                          1kg hillosokeria
- Laita raaste, sitruunanmehu ja vesi kattilaan. Kuumenna pikkuhiljaa kiehumispisteeseen. Kun kiehumispiste on saavutettu, lisää hillosokeri varovasti sekoittaen. Keitä hiljakseen n.15min, välillä sekoittaen. Voit kuoria pinnalle muodustuvaa vaahtoa pois.

- Kuumenna hillopurkki uunissa muutama minuutti ja kansi kiehuvassa vedessä. Kun hillonkeittoaika on lähes kulunut, tee hillotesti: Laita lautaselle hiukan hillon lientä, odota hetki ja vedä sitten sormella hillon poikki viiva. Jos puoliskot jäävät erilleen, on hillo valmista! Jos puoliskot "valuvat" yhteen, jatka keittämistä vielä muutama minuutti ja toista sitten testi. - Itselläni riitti tuo 15min keittoaika.

- Ota purkit ja kannet hieman jäähtymään. Muista varoa niiden kuumuutta! Kaada hillo varovasti purkkeihin. Hillo on löysää, se jähmettyy jäähtyessään. Sulje purkit varoen niiden kuumuutta! Nosta purkit jäähtymään.

-Pian alkaakin kuulua iloinen napsahtelu, kun kannet vetäytyvät kiinni jäähtyessään. Laske Naps-äänet. Jos niitä on vähemmän kuin purkkeja, se tarkoittaa sitä, että jokin ei ole sulkeutunut kunnolla. Tarkista kansista mikä purkki se on ja käytä se ensin.


Vauvan pussilakanasetti


Pieni tuliainen vauvaperheeseen! :) Pussilakanan koko 95cm x 131cm, tyynyliina 39cm x 59cm ja lakana 150cm x 90cm.

sunnuntai 4. elokuuta 2013

Sly24 elokuun paketti


Uusi sly-kierros käynnistyikin minun kohdallani tosi nopeasti, sain paketin ensimmäisten joukossa. Jos en jopa ihan ekana?! :) Kyllä minua on tälläkin kierroksella onnistanut parin kanssa, paketin kasailussa oli otettu hienosti huomioon sekä teema, että saaja! :) Ajatusten lukijakin parini taitaa olla, koska oli laittanut minulle sitruunapuristimen -jota minulla ei ollut ja aina sitruunaa puristaessani olen harmitellut sen puuttumista :)

Paketissa oli myös hillosokeria pussitettuna sulkijan kera, hillopurkki, valkosuklaata johon laitettu vinkki käyttää sitä suklaiseen kahvikakkuun. Aion toki neuvoasi noudattaa :) Sain myös kansion johon voin nyt alkaa keräillä sly-ohjeita. Muovitaskussa olikin jo ohjeet porkkanahilloon sekä kurpitsahilloon. Miten tämänkin osasit minulle laittaa? Olen nimittäin miettinyt monta kertaa, nyt  kun on alkanut näitä sly-kierroksilta saatuja ohjeita kertymään, että pitäisi keräillä ne talteen kansioon, etteivät vaan pääse vahingossa hukkumaan. Vinkkiäsi kurpitsahillon käyttämistä pulliin aion kyllä myös ehdottomasti kokeilla :)
Kiitos oikein paljon tästä runsaasta ja todella upeasta paketista! Et todellakaan mitenkään voinut tietää, että juuri näitä kaikkia tarvitsen :D