torstai 26. huhtikuuta 2012

Munkit


Vappuherkuiksi perinteisiä sokerimunkkeja sekä vaihteeksi myös kinuskilla kuorrutettuja munkkeja :)

maanantai 23. huhtikuuta 2012

Sima


Taas on se aika vuodesta kun laitetaan simapöntöt porisemaan :)
                                             ***
                                          8l vettä
                                       3 sitruunaa
                                     1/2 kg fariinisokeria
                                      1/2 kg sokeria
                                      1/4 tl hiivaa
                                          rusinoita
- Mittaa sokerit sankoon. Kiehauta puolet vedestä, kaada sokerien päälle ja lisää loput vesimäärästä kylmänä. Sekoita joukkoon hiiva. Lisää sekaan sitruunaviipaleet. Jätä sima huoneenlämpöön seuraavaan päivään. Pullottaessa simaa lisää pulloon 1tl sokeria ja muutama rusina. Siirrä pullot kylmään. Kun rusinat nousevat pintaan, on sima valmista :)
                                       
                                         

Pullakranssi


Tee peruspullataikina, leivo kuten korvapuustit leikkaamatta kuitenkaan paloiksi. Asettele "pötkö" irtopohjavuokaan ympyräksi reunoille niin, että keskelle jää aukko. Voitele pintaa kananmunalla, korista raesokerilla. Anna taikinan nousta vuoassa ennen paistoa hetki. Irrota vuoasta vähän jäähtyneenä.

lauantai 21. huhtikuuta 2012

Mandariinirahka


Yläasteen kotitaloustunnilla oli tehty tätä rahkaa ja meidän neiti halusi, että myös kotona tätä on ehdottomasti saatava! Ylipäänsä kotitalouden oppikirjassa on hyviä reseptejä joita meillä paljon toteutetaan :)
                                             ***
                                     2dl kermaa
                             1tlk ( 250g ) maitorahkaa
                          1tlk ( 175g ) säilykemandariineja
                             50g taloussuklaata rouhittuna
                                     1/2 dl sokeria
                                  1tl vanilliinisokeria
- Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahkan joukkoon valutetut mandariinit sekä suklaarouhe -jätä osa koristeluun. Mausta sokereilla, sekoita lopuksi joukkoon kermavaahto.
                         

keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Kinkku-kasvispiirakka


Sain kutsun illanistujaisiin joihin jokaisen oli tarkoitus viedä jotain tarjottavaa. Päädyin tähän piirakkaa josta riittäisi syötävää isommallekin porukalle :) Ohjeesta tulee uunipellilllinen. 
***
Pohja
7dl vehnäjauhoja
2tl suolaa
3tl leivinjauhetta
200g pehmeää voita
4dl kermaviiliä

Täyte
250g suikaloitua kinkkua
3 sipulia pilkottuna
2 paprikaa pilkottuna
4 tomaattia pilkottuna
1 pieni purjo pilkottuna
3 valkosipulinkynttä

Kuorrutus
200g juustoraastetta
2dl kermaa
3 munaa

-Tee ensin täyte. Kuullota pannulla kinkkusuikaleet ja pilkotut kasvikset pehmeiksi. Sekoita pohjan kuivat aineet ja nypi voi sekaan, lisää kermaviili ja sekoita. Levitä pohja tasaisesti uunipellille, laita täyte päälle. Sekoita kuorrutuksen aineet ja kaada täytteen päälle. Paista piirakkaa 225 asteessa n.30min.

tiistai 17. huhtikuuta 2012

Salami-kinkkukiusaus


Tähän kiusaukseen käytin kinkkusuikaleen lisäksi myös tankosalamia kuutioituna. Salami teki kivan makusäväyksen sekä ruoasta paljon ruokaisamman. Mitään kiusauksesta ei jäänyt jäljelle, joten  vaihtelu tähän ns.perus arkiruokaan oli paikallaan :)

torstai 12. huhtikuuta 2012

Mango-limemousse


Pääsiäisenä tarjosin myös tätä, postaus nyt vähän jälkijunassa. Sitruksen ystävälle tämä on oikein hyvä jälkiruoka  ;) Ohjeesta tulee 6 annosta.
                                          ***
                                 4 liivatelehteä
                   2prk ( 425 /225g ) säilykemangoviipaleita
                                   2 limettiä
                   2prk ( 200g ) valkosuklaa-limerahkaa
                              2dl vispikermaa

- Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5min. Valuta mangot ja soseuta. Mausta sose limettien raastetuilla kuorilla -jätä myös vähän koristeeksi annoksen päälle. Sekoita joukkoon rahka. Kiehauta kattilassa limeteistä puristettu mehu, anna jäähtyä. Vaahdota kerma.
Valuta liivateseos tasaisena nauhana koko ajan sekoittaen rahkaseokseen. Nostele joukkoon kermavaahto. Jaa annosmaljoihin ja anna hyytyä viileässä muutama tunti.


                                         

maanantai 9. huhtikuuta 2012

Punaviinilammas


Pääsiäiseksi piti saada lampaasta valmistettua ruokaa. Selailin paljon erilaisia reseptejä kunnes löysin tämän punaviinilampaan reseptin! Tätä meillä kyllä tehdään vielä monta kertaa :)
                                                ***
                                    1kg lampaan tai karitsan paistia
                                             1,5tl suolaa
                                      1tl rouhittua mustapippuria
                                      1/2dl vehnäjauhoja
                                             3rkl öljyä
                                          2rkl oliiviöljyä
                                          4 salottisipulia
                                       3 valkosipulinkynttä
                                       1 iso kesäkurpitsa
                                          4 porkkanaa
                                            2,5dl vettä
                                       1 lihaliemikuutio
                                       1,5dl punaviiniä
- Jos käytät pakastelammasta, anna paistin sulaa jääkaapissa 1-2 vrk. Ota paisti huoneenlämpöön vähän ennen paistamista ja poista muovipakkaus. Puhdista liha kalvoista hyvin! Leikkaa paisti 2cm:n paloiksi ja kierittele palat suolalla ja pippurilla maustetuissa jauhoissa. Kuumenna rasva padassa, ruskista lammaspalat erissä joka puolelta. Kuumenna oliiviöljy toisessa kasarissa. Kuori salottisipulit ja paista ne kokonaisina miedolla lämmöllä läpikuultaviksi. Kuori valkosipulinkynnet ja porkkanat. Viipaloi porkkanat ja kesäkurpitsat. Lisää kasvikset, vesi, liemikuutio, viini ja lammaspalat sipulien joukkoon. Anna kiehahtaa. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Siirrä kaikki pataan tai uunivuokaan ja kypsennä uunin alatasolla n,1,5 tunnin ajan, kunnes lammas on mureaa.
       

Setsuuri


Pääsiäispöytään leivoin tätä setsuurileipää. Leipä oli oikein maukasta ja sopi todella hyvin punaviinilampaan kanssa jota tein pääruoaksi :)  Ohjeella tulee 2 leipää.
                                           ***
                                       5dl maitoa
                                   1 pala tuorehiivaa
                                       2tl suolaa
                                      1tl kuminaa
                                      1tl fenkolia
                               1tl jauhettua pomeranssinkuorta
                                      2dl siirappia
                                     8dl vehnäjauhoja
                                     7dl ruisjauhoja
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna sekaan hiiva. Lisää suola, mausteet ja siirappi. Alusta jauhot huolella taikinaan vähitellen. Kohota taikinaa peiteltynä tunnin ajan. Jaa taikina kahteen osaan ja kaada kumpikin omaan voideltuun leipävuokaansa. Anna nousta liinan alla vielä n.tunti. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Pistele leivät puutikulla tai kapeakärkisellä veitsellä. Laita vuoat uuniin, alenna lämpötila samalla 175 asteeseen. Paista leipiä tunti. Kumoa ne vuoista ja anna jäähtyä.
               
                             

torstai 5. huhtikuuta 2012

Rahkatäytteinen juustokakku


Työkavereille tein juustokakun. Tämä on vähän erilainen valmistusvaiheiltaan kuin juustokakut yleensä. Tarvitsin kakusta gluteenittoman ja se kävi kätevästi vain ostamalla pohjaan gluteenittomat keksit!  Ohje on Valiolta.
                                                ***
                                              Pohja
                                 200g Digestive keksejä
                                       100g voisulaa
- Hienonna keksit ja sekoita voisulaan. Leikkaa irtopohjavuokaan pohjan kokoinen leivinpaperi. Painele massa vuoan pohjalle tasaisesti.
                                             Täyte
                                2prk valkosuklaa-limerahkaa
                                         2prk creme fraichea
                                         1 muna
                                       3/4dl sokeria
                                       1rkl vaniljasokeria
                                       2rkl perunajauhoja
- Yhdistä täytteen aineet. Vatkaa seosta n.minuutin ajan jotta täytteestä tulee kuohkea ja aineet sekoittuvat hyvin. Kaada täyte vuokaan. Paista kakkua uunin alimmalla tasolla n.30min. Jäähdytä. Koristele sitruunamelissan lehdillä ja suklaarakeilla.

keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Broileripiirakka


Tämän piirakan ohje on peräisin Yhteishyvä 4 / 12 lehdestä. Ohjeesta poiketen käytin maustetun ranskankerman ( tomaatti & feta ) sijasta, Creme Bonjour cuisine tomaatti & välimerenyrtit kermaseosta. En ole sitä aiemmin kokeillut ja mieleen tuli, että sitä voisi hyvin käyttää myös kasvisten tai uunilohkoperunoiden dippikastikkeena ihan sellaisenaan! :)
                                                    ***
                                1pkt pakastepiirakkataikinaa
                                                    Täyte
                                300g broilerin fileesuikaleita
                                1rkl öljyä
                                ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria
                                1/2 kesäkurpitsaa
                                140g pekonia
                                200g maustettua ranskankermaa,
                                          esim.tomaatti & feta
                                1dl kermaa
                                2 kananmunaa
                                2dl juustoraastetta

- Sulata taikina. Ruskista broiskusuikaleet öljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla. Nosta syrjään. Suikaloi pekoni ja paloittele kesäkurpitsa. Paahda pekoni pannulla, lisää joukkoon kesäkurpitsapalat. Sekoita joukkoon broiskusuikaleet.
Sekoita kulhossa ranskankerma, kerma, munat ja juustoraaste keskenään. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla reikiä pohjaan. Levitä broileritäyte vuokaan ja kaada kerma-munaseos päälle. Paista piirakka 225 asteessa alatasolla n.30min.