perjantai 30. maaliskuuta 2012

Voleipäkakku


Perheessämme juhlittiin synttäreitä, vaihteeksi tein voileipäkakun joka meni kuin kuumille kiville. :)  Täytteessä on ruohosipulituorejuustoa, creme fraichea, majoneesia sekä kinkkusuikaletta. Kakku on kasattu vaaleasta voipaahtoleivästä ( Lidl )  :)

tiistai 27. maaliskuuta 2012

Kinkkukierteet


13.v tyttäreni saa joka kuukausi kirjakerhosta paketin. Viimeksi se sisälsi Bake:It nimisen teoksen jossa on leivontaohjeita. Tottakai sieltä piti heti testata reseptejä ja päädyimme tekemään näitä kinkkukierteitä ensimmäiseksi. Kirja sisältää paljon hyviä ja selkeitä reseptejä joilla nuorten on helppo opetella leipomisen taitoa!
                                           ***
                                   150g margariinia
                                     7,5dl maitoa
                                   50g ( 1pkt ) hiivaa
                                   1,5tl suolaa
                                   n.15dl vehnäjauhoja
                                         Täyte
                                   6dl juustoraastetta
                                   1rkl persiljaa
                                   1rkl ruohosipulia
                                   1tl basilikaa
                                   1rkl oreganoa
                                   300g kinkkua
- Sulata margariini ja kaada sekaan maito. Sekoita hiiva kädenläpöisen nesteen joukkoon. Lisää suola ja jauhot. Vaivaa taikina kiinteäksi.

- Anna taikinan kohota n.30min, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi. Jaa taikina neljään yhtä suureen osaan ja kaulitse ne suorakaiteen muotoisiksi.

- Sekoita juustoraaste, mausteet ja kinkku keskenään. Levitä taikinalle 1/4 täytteestä ja kieritä taikina rullalle. Leikkaa rullasta sopivan kokoisia paloja. Anna kohota pellillä vielä 10-15 min. Paista 225 asteessa n.12-15 min.

Opas taimikasvattajalle


En pidä itseäni kovinkaan hyvänä viherpeukalona. Yritystä silti on istuttaa yrttejä ym. hyötykasveja joka kevät vaihtelevalla menestyksellä. Vihdoin löysin hyvän kirjan Satoa saunan takaa. Siinä on todella hyvät,selkeät ohjeet ja kuvat yrttien ja kasvien kasvatuksesta. Nyt ei kun toteuttamaan istutus visioita  ;D

sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Liivimekko

Tein äidilleni liivimekon äitienpäivälahjaksi. Kävi kuitenkin niin, että annoin sen jo, eli täytyy alkaa miettimään uutta lahjaa :) Kaavat löysin Moda 1/2012 lehdestä.

perjantai 23. maaliskuuta 2012

Pekoni-lihaperunasoselaatikko

Tämä resepti on peräisin Rachel Ray nimisestä kokkiohjelmasta joka tulee liv-kanavalta.
                                                 ***
                                              Lihatäyte:
Viipaloi 2pkt pekonia ja ruskista rapeaksi. Ruskista myös n.500g jauhelihaa sekä 1 sipuli. Lisää joukkoon 1rs pilkottuja herkkusieniä. Mausta seos suolalla ja pippurilla. Jätä ruskistettua pekonia vähän koristelua varten.
                                             Perunamuusi:
Keitä perunoita n.10-15 riippuen niiden koosta. Survo kypsät perunat muusiksi, lisää joukkoon aurajuustoa muruina, 3rkl smetanaa, tuoretta ruohosipulia sekä 1 keltuainen. Mausta suolalla ja pippurilla, sekoita hyvin.
                                            Kastike:
n.50g voita, 3rkl vehnäjauhoja, kypsennä seosta hetki koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon 2tl worcester kastiketta sekä 3,5dl lihalientä. Keitä kastiketta hetki ja yhdistä lihatäytteeseen.

- Kaada voideltuun vuokaan ensin lihatäyte sen päälle muusi. Uuniin 200 asteeseen kunnes pinta saa vähän väriä. Koristele laatikko ruskistetuilla pekoniviipaleilla sekä ruohosipulisilpulla.  Tarjoa aiemmin postaamieni katkaraputomaattien kanssa. Nam! :)

Katkarapu tomaatit


 Raikas alkupala joka on nopea tehdä isommallekin porukalle      
                                             ***
Leikkaa pihvitomaatteja isoiksi viipaleiksi joiden päälle isoja kypsiä katkarapuja ja kastiketta johon tulee:
                                  1,5dl smetanaa
                           1rkl raastettua piparjuurta
                                  1/2 sitruunan mehu
                           1-2rkl worcester kastiketta
                           chilikastiketta, suolaa, pippuria
                                     
                             
                  

sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Pippurileipä


Kokeilin pippurilla maustettua ruokakermaa ( creme bonjour ) kastikkeeksi ihan sellaisenaan ja ei voi kyllä kastikkeen tekeminen enään helpompaa olla, riittää kun vaan lämmität kerman. :D Paksuuskin oli juuri sopiva joten ei tarvinnut edes suurustaa, maku oli pehmeän pippurinen. Mitään mausteita ei tarvinnut lisätä joukkoon. Suosittelen kokeilemaan!
                                          ***
                             2 porsaan ulkofileleikettä
- nuiji leikkeet ohueksi ja mausta possumausteella, pino kylmään maustumaan muutamaksi tunniksi.
                             2dl pippurilla maustettua ruokakermaa
                             2 paahdettua leipää
- Paista leikkeet ja asettele ne paahdettujen leipien päälle. Lämmitä ruokakermaa hetki ja kaada leikkeiden päälle. Lisukkeeksi raikkaita kasviksia.

perjantai 9. maaliskuuta 2012

Hernekeitto


Tein 3,5l hernesoppaa, ihan kaikkea ei taideta tältä istumalta jaksaa syödä vaan puolet päätyy pakastimeen :D
                                             ***
                                     Keittoon tarvitset:
                                       500g herneitä
                                          2,5l vettä
                                        3 porkkanaa
                                           1 sipuli
                                       300g jauhelihaa
                                       300g ylikypsää kylkeä
                    suolaa, pippuria, meiramia, ym. haluamiasi mausteita.

- Laita herneet edellisenä päivänä likoamaan veteen. Keitä herneet liotusvedessä johon on lisätty suolaa, 1 lihaliemikuutio. Paista jauheliha ja sipuli, mausta suolalla ja pippurilla sekä vähän grillimaustetta. Pilko porkkanat sekä ylikypsä kylki ohuiksi siivuiksi tai kuutioiksi. Lisää kaikki keiton joukkoon ja keitä kypsäksi, n.2h.  Täyteläisen ja paksun keiton saat kun pidät keittoa kylmässä yön yli ja lämmität keiton hiljaisella lämmöllä seuraavana päivänä.
                                                 
                                             

torstai 8. maaliskuuta 2012

Sitruunakakku


Sitrusleivonnaisten ystävänä päätin leipoa naistenpäivän kunniaksi mehevän sitruunakakun :D
                                        ***
                                    200g voita
                                    2dl sokeria
                                 3 kananmunaa
                                    2tl vanilliinisokeria
                                    2tl leivinjauhetta
                                 3dl vehnäjauhoja
                                 3rkl sitruunanmehua
                                 1 sitruunan raastettu kuori
- Vaahdota voi ja sokeri, lisää munat yksitellen joukkoon sekä kuivat aineet joihin on sekoitttu raastettu sitruunan kuori. Lisää lopuksi sitruunanmehu. Paista 175 asteessa n.45min. Päälle voi-tomusokeri kuorrutetta joka maustettu sitruunamehulla.
   

tiistai 6. maaliskuuta 2012

Haalari


Tätä ommellessa tuli tunne kuin olisi vauvalle potkupukua ommellut. Tämän potkarin tuleva käyttäjä tosin on jo 18-vuotias ;)
Kaavat haalariin löytyivät Suuri Käsityö 8 / 2011 lehdestä!

sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Saaristolaisleipä


Päivä meni näitä leipiä tehdessä, mutta oli sen arvoista :) Kohottamisen aikana ehti hyvin käydä lenkillä, sai samalla nauttia ihanan keväisestä auringonpaisteesta! Ohjeesta tulee 2 leipää, itselläni tosin ei meinannut tupperin silikonivuoat piisata kun niin hyvin paisuvat uunissa. Taikina kannattaakin jakaa kolmeen vuokaan.
   Leipä säilyy hyvin. Sen maku on parhaimmillaan vasta pari päivää leipomisen jälkeen                                                            
                                                               ***
                                    1l piimää
                                    50g hiivaa
                                   3dl siirappia
                                3dl vehnäleseitä
                                   3dl maltaita
                                3dl ruisjauhoja
                                   1tl suolaa
                       n.1l karkeita vehnäjauhoja
-    Liota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää muut aineet hyvin sekoittaen esimerkiksi puuhaarukalla. Taikinaa ei vaivata, ja se jää melko löysäksi. Jaa taikina voideltuihin pitkänmallisiin leipävuokiin.
Anna leipien kohota noin 2 tuntia.
Paista leipiä 2 1/2-3 tuntia ensin 170 asteessa ja sitten, kun leivät ovat kohonneet ja pinta alkaa tummua, alenna lämpötila 160 asteeseen kunnes ovat kypsiä. Peitä leivät samalla kevyesti foliolla.
- Voitele pinnat paiston aikana muutaman kerran siirappi-vesiseoksella: 0,5dl vettä ja 0,5dl siirappia.

torstai 1. maaliskuuta 2012

Kookostorttu


Tätä kannattaa kyllä kokeilla vaikkei kookoksen ystävä olisikaan
      -saatat yllättyä positiivisesti :)
Tämä on myös nopea ja helppo valmistaa!
                                          ***
                                        Pohja
                                      100g voita
                                    0,5dl sokeria
                                    1 kananmuna
                                 2,5dl vehnäjauhoja
                                  0,5tl leivinjauhetta
- Vaahdota voi ja sokeri, ,lisää kananmuna ja vehnäjauhot joihin leivinjauho on sekoitettu. Levitä pohja piirasvuokaan ja anna levätä siinä n.10min. Paista 200 asteessa n.10min.
                                        Täyte
                                    75g voisulaa
                                    3 kananmunaa
                                   1,5dl sokeria
                                   200g kookoshiutaleita
- Vaahdota munat ja sokeri, lisää joukkoon jäähtynyt voisula sekä kookoshiutaleet. Anna täytteen levätä hetki. Kaada se puolikypsälle pohjalle ja jatka paistoa vielä n.10min.
-