tiistai 27. syyskuuta 2011

Jouluinen astiasto


Tämän näköistä astiastoa tekeillä joulupöydän kattaukseen :) 

Lierihattu

Tulevia Turkin matkoja varten valmistui auringonottohattu :)
Kaavat löytyivät Moda-lehdestä 3/2010

lauantai 24. syyskuuta 2011

Maalaisleipä


Tämä leipä on tosi helppo valmistaa, valmistus vie tosin pari päivää. Olen käyttänyt näiden paistamisessa silikonivuokia joten näitä ei ole voinut paistaa leivinuunissa. Ohjeesta tulee 2 leipää.
***
Taikinajuuri:
5dl viileää vettä
          10g hiivaa ( ei kuivahiivaa )
5dl hiivaleipäjauhoja
Liota hiiva viileään veteen, lisää sekaan jauhot ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan olla kylmässä seuraavaan päivään.
***
1rkl Siirappia
2tl suolaa
2rkl vettä
15g hiivaa ( ei kuivahiivaa )
7dl vehnäjauhoja
Lisää taikinaan siirappi, suola ja veteen liotettu hiiva. Alusta taikinaan vehnäjauhot. Kohota taikinaa peiteltynä lämpimässä paikassa reilu puoli tuntia.
Leivo 2 pitkämäistä leipää, jätä ne jauhoisiksi ja laita vuokiin. Leikkaa pintaan viillot ja anna vielä kohota liinan alla hetki. Paista 200 asteessa n.40min.

Lihakeitto


Yritän hyödyntää leivinuunia mahdollisimman paljon ruoanvalmistuksessa
 koska meillä sellainen on. Tämäkin keitto valmistettu siis leivinuunissa.
***
n.1kg keittolihaa
muutama kpl maustepippuria sekä valkopippuria
2 laakerinlehteä
n.2dl lanttukuutiota
n.2dl porkkanakuutiota
Laita lihat, mausteet ja kasvikset pataan jossa vettä. Pata uuniin, anna lihojen hautua kypsäksi käännellen muutaman kerran paiston aikana. Liha kypsyy n.1,5 tunnissa.
***
Kun liha on kypsää, ota paistoliemi talteen. Leikkaa liha kuutioiksi ja siirrä takaisin pataan jonne myös lisätään :
n.1dl sipulinlohkoja
1tl suolaa
perunanlohkoja
Kaada paistolientä sekä vettä lihojen ja kasvisten päälle niin, että ne peittyvät reilusti. Keitä keittoa niin kauan, että perunat ovat kypsiä.
Tarjoa maalaisleivän kanssa



tiistai 20. syyskuuta 2011

Kinuskikakku

6 munan täytekakkupohja. Kostutus maidolla.
Täyte: 1prk Bona persikkasosetta, 2dl vispikermaa, 100g sitruunarahkavalmistetta,
n.1/2dl vaniljakreemijauhetta
                                           ***
Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon sitruunarahkavalmiste, persikkasose ja vaniljakreemijauhe.

                                           ***  
Kuorrute: 2dl kermaa, 2dl fariinisokeria.
Kakun sivujen koristeluun pursotettu vaahdotettua Flora-vispikermaa, johon lisätty 2rkl sokeria ja 2rkl vaniljakreemijauhetta.

sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Huivi

Pukinkonttiin vinopitsitekniikalla neulottu huivi. Huivin kaveriksi on valmisteilla samalla tekniikalla myös myssy -siitä kuva myöhemmin :)

Mokkapalat

Tämä on meidän perheen ehdoton suosikkileivonnainen.

Pohja: (uunipellillinen)
5dl vehnäjauhoja
3dl sokeria
2dl maitoa
200g voisulaa
3rkl kaakaojauhetta
3tl leivinjauhetta
2tl vanilliinisokeria
Kuorrute:
4dl (225g) tomusokeria
 100g sulatettua voita
5rkl kahvia
1rkl kaakaojauhetta
2tl vanilliinisokeria
Sulata voi kattilassa, vatkaa munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet ja lisää maidon kanssa vuorotellen taikinaan. Lisää lopuksi jäähtynyt rasva. Paista pohjaa 200 asteessa n.15-20min.

Kuorrute
Sulata kuorrutusta varten voi, sekoita muut aineet keskenään, sekoita seos voisulan joukkoon, levitä kuorrutus nopeasti jäähtyneen pohjan päälle, kuorrute jähmettyy nopeasti. Koristele ja leikkaa neliöiksi.


keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Sienipiirakka

Kävin viikonloppuna sienessä ja pakkohan niistä oli heti tehdä piirakka. :)
Olen tässä käyttänyt pohjana Sunnuntai valmistaikinaa. Ohje on  Pirkka-lehdestä muutaman vuoden takaa.

Täyte:
1rs Herkkusieniä
(tässä käytetty metsäsieniä)
1/2 purjo
1 paprika
1rkl öljyä
1/2tl suolaa
1tl meiramia
1/2tl mustapippuria
3 kananmunaa
2dl ruokakermaa
1/2pkt aurajuustoa
1dl persiljaa
Sulata valmispohja, painele se 24cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Paloittele sienet, purjo ja paprika.
Kuullota öljyssä purjo,paprikat. Lisää sienet, kuumenna seosta kunnes neste häviää. Mausta.
Kaada kasvisseos pohjan päälle ja sitten muna-kermaseos. Lisää persiljasilppu ja aurajuusto paloina pinnalle.
Paista 200 asteessa n.30 min.